פיתוח כלכלי ברשויות המקומיות
בישראל 257 רשויות מקומיות, המתפקדות כגופים כלכליים הנדרשים להגדלה של מקורות ההכנסה ולשמירה על יציבות כלכלית, על מנת לספק שירותים איכותיים לתושבים. בין הרשויות קיימת שונות רבה הן בחוסנן הכלכלי והן בחוסן הכלכלי של תושביהן. חלקן רשויות חלשות מאד המספקות שירותים מינימליים ולא מספקים לתושבים, וחלקן רשויות חזקות המספקות שירותים ברמה גבוהה*.
הפערים הגדולים בין הרשויות נובעים בעיקר מהבדלים בהכנסות מארנונה מעסקים וממסחר ברשות (ארנונה שאינה ממגורים). בהתאם לכך, צמצום הפערים וחיזוק הרשויות החלשות דורש יצירה ויישום כלים לפיתוח כלכלי מוניציפלי, שיעודדו ויחזקו עסקים בעיר, ויתרמו הן לכלכלת הרשות והן לשיפור איכות החיים של התושבים.
בתחילת 2016 הושק מיזם המטה הלאומי לעירוניות בהובלת משרד הבינוי והשיכון והג'וינט. הפרויקט הינו יוזמה בינלאומית של ועידת האו"ם לדיור ופיתוח עירוני. מטרתו לחזק את המחויבות של המדינות לפיתוח עירוני מקיים, וכן לערוך דיון בינלאומי מקצועי של מומחים ובכירים בנוגע לאתגרים הנלווים למגמה האורבנית העולמית, הנערכת להתמודד עם אתגרים בינלאומיים כגון צמצום העוני העולמי, אי השוויון ומשבר האקלים. בישראל, בה שיעור העוני הוא השני בגובהו ביחס למדינות ה OECD ויחס אי- השוויון הוא במקום הרביעי, החשיבות של צמצום פערים גבוהה במיוחד. מאחר ולשלטון המקומי הפעה ניכרת על מצב התושבים, הוחלט על הקמת צוות לפיתוח כלכלי מוניציפלי. את הצוות הובילו מר סיון להבי (ראש האגף לפיתוח כלכלי במשרד הפנים) והד"ר גל ח. קרסו-רומנו (יועצת מדעית של מנכ"ל משרד הפנים). הצוות כלל מומחים ובכירים מתחומים שונים מהמגזר הציבורי, הפרטי והאקדמיה. המלצות הצוות, בדומה למסקנות מחקרים רבים בעולם התייחסו לתכנון עירוני, יצירת מרחב ציבורי ותהליכי ייצור עירוני כאבני ייסוד של פיתוח כלכלי מוניציפלי, חיזוק העסקים בעיר ושיפור רמת השירותים הניתנים לתושב. הצוות פיתח סל כלים לפיתוח כלכלי. המפורט בהמשך.
*כלכלת השלטון המקומי- ניתוח הפערים בין רשויות מקומיות בישראל, ד"ר גל חגית רומנו וסיון להבי
דוגמאות ורעיונות מהארץ ומהעולם
לפיתוח כלכלי ברשויות מקומיות