top of page

פיתוח כלכלי ברשויות המקומיות

בישראל 257 רשויות מקומיות, המתפקדות כגופים כלכליים הנדרשים להגדלה של מקורות ההכנסה ולשמירה על יציבות כלכלית, על מנת לספק שירותים איכותיים לתושבים. בין הרשויות קיימת שונות רבה הן בחוסנן הכלכלי והן בחוסן הכלכלי של אוכלוסייתן. חלקן רשויות חלשות מאד המספקות שירותים מינימליים ולא מספקים לתושבים, וחלקן רשויות חזקות המספקות שירותים ברמה גבוהה*.

 

הפערים הגדולים בין הרשויות נובעים בעיקר מהבדלים בהכנסות מארנונה מעסקים וממסחר ברשות (ארנונה שאינה ממגורים). בהתאם לכך, צמצום הפערים וחיזוק הרשויות החלשות דורש יצירה ויישום כלים לפיתוח כלכלי מוניציפלי, שיעודדו ויחזקו עסקים בעיר, ויתרמו הן לכלכלת הרשות והן לשיפור איכות החיים של התושבים.

 

בתחילת 2016 הושק מיזם המטה הלאומי לעירוניות בהובלת משרד הבינוי והשיכון והג'וינט. הפרויקט הינו יוזמה בינלאומית של ועידת האו"ם לדיור ופיתוח עירוני. מטרתו לחזק את המחויבות של המדינות לפיתוח עירוני מקיים, וכן לערוך דיון בינלאומי מקצועי של מומחים ובכירים בנוגע לאתגרים הנלווים למגמה האורבנית העולמית, הנערכת להתמודד עם אתגרים בינלאומיים כגון צמצום העוני העולמי, אי השוויון ומשבר האקלים. בישראל, בה שיעור העוני הוא השני בגובהו ביחס למדינות ה OECD ויחס אי- השוויון הוא במקום הרביעי, החשיבות של צמצום פערים גבוהה במיוחד. לפיכך האגף לפיתוח כלכלי במשרד הפנים הוביל צוות לפיתוח כלכלי מוניציפלי שכלל מומחים ובכירים מתחומים שונים מהמגזר הציבורי, הפרטי והאקדמיה. המלצות הצוות, בדומה למסקנות מחקרים רבים בעולם התייחסו לתכנון עירוני, יצירת מרחב ציבורי ותהליכי ייצור עירוני כאבני ייסוד של פיתוח כלכלי מוניציפלי, חיזוק העסקים בעיר ושיפור רמת השירותים הניתנים לתושב.

*כלכלת השלטון המקומי- ניתוח הפערים בין רשויות מקומיות בישראל, ד"ר גל חגית רומנו וסיון להבי

דוגמאות ורעיונות מהארץ ומהעולם

לפיתוח כלכלי ברשויות מקומיות

Accessories

Make this your own.

Add the content you want.

Bathroom

Make this your own.

Add the content you want.

Ceramics

Make this your own.

Add the content you want.

Vases

Make this your own.

Add the content you want.

Kitchenware

Make this your own.

Add the content you want.

Wallpaper

Make this your own.

Add the content you want.

דוגמאות מהארץ ומהעולם ותחומים עיקריים של פיתוח כלכלי ברשויות מקומיות:

1. שיקום, שימור ופיתוח אתרים היסטוריים כמנוף לקידום התיירות כדוגמת הקולוסיאום ברומא.

מינוף פוטנציאל של מוקדי משיכה דתיים לקידום התיירות.

2. התייעלות אנרגטית ופיתוח סביבתי כמנוף לצמיחה כלכלית ברשויות.

3. עירוב שימושים של מסחר, מגורים, בתי קפה, מוסדות השכלה וכו' עיר המאפשרת ומעודדת מגוון של אנשים ושימושים היא בעלת סיכויי הצלחה טובים יותר.

4. הליכה ברגל מחוללת עירוניות – הליכתיות היא ליבת העירוניות והיא מייצרת את התשתית למימוש ההזדמנויות ולפיתוח העסקים העירוניים.

5. תחבורה ציבורית ופרטית והשפעתן על העסקים ועל כלכלת הרשות.

6. ציפוף האוכלוסייה וציפוף הבניה על מנת ליצור בניה רוויה במרקם עירוני שמעודד הליכתיות, שימוש במרכזים מסחריים ובעסקים מקומיים "על הדרך".

7. שיקום ופיתוח מרכזים מסחריים במרכזי הערים.

8. תהליכי ייצור עירוני ושימוש באנרגיות מתחדשות.

9. פיתוח המרחב הציבורי הכולל מבני ציבור, מערך הרחובות והמסחר, גינות ושווקים הוא הלב של העיר.

10. פעילויות חינמיות במרכזי הערים לעידוד התקהלויות ומינוף העסקים סביב. דוגמאות מהעולם:

  • יוגה ופעילויות ספורט חינמיות בבריאנט פארק, מנהטן.

  • מתקני משחקים לילדים במרכזי ערים באירופה. הפעילויות ניתנות חינם והתושבים נהנים. המפעילים (מדריכי היוגה או בעלי מתקני המשחקים) נהנים מפרסום חינם. העסקים סביב מקום הפעילות נהנים מתנועה של תושבים אשר עושים קניות באיזור וכך מחזקים את הכלכלה המקומית.

 

11. התמחויות – ערים המתחמחות בענף מסויים המשמש למשיכת תיירים או יוממים. לדוגמא פיאנזה המתמחה בתעשיית גבינות פקורינו, ומונטה פולצ'אנו המתמחה בייצור יין.

12. AirBnB כמנוף לפיתוח כלכלת הרשות.

דוגמאות פיתוח כלכלי
לתפריט
d794d7a7d795d79cd795d7a1d799d790d795d79d
הקולוסיאום, רומא. האמפיתאטרון הגדול ביותר שנבנה אי פעם
d790d7a8d7a6d795-d79cd795d7a0d794-d7a4d7
ארצו, איטליה. "לונה פארק" חינמי
או בתשלום סימלי לתושבי המקום
d7a4d799d790d7a0d796d794.jpg
פיאנזה המתמחה בתעשיית גבינות פקורינו
מאמרים בנושא פיתוח כלכלי ברשויות המקומיות
לתפריט
ניתוח הפערים בין רשויות מקומיות בישראל

בחינת דפוסי ההכנסות וההוצאות של הרשויות ואמידת השפעתם של פרמטרים שונים כדוגמת גודל הרשות, מצב סוציואקונומי של התושבים, פריפריאליות ומגזר על מצבן הכלכלי של הרשויות המקומיות בישראל

pexels-haley-black-2087392.jpg

סיון להבי — מנהל האגף לפיתוח כלכלי וסגן מנהל מינהל שלטון מקומי

ד"ר גל חגית קרסו רומנו — יועצת מדעית למשרד הפנים ומנהלת אקדמית של תכנית הצוערים במכללת תל חי

תחבורה ציבורית ככלי לפיתוח כלכלי ולהעצמת התושבים

מדוע חשוב לייעל תחבורה ציבורית ברשויות מקומיות? כיצד ניתן לחסוך עלויות תוך הישענות על תשתיות קיימות?

תחבורה ציבורית.jpg

יפתח דיין, עוזר גזבר, מועצה אזורית עמק לוד

איימן ג'בארין- עוזר מנכ"ל החברה הכלכלית באום אל פאחם

שימור מבנים היסטוריים ככלי לפיתוח הרשות

כיצד ניתן לשמר מבנים היסטוריים על מנת לתרום לכלכלה הרשות. ירדן מצגיה דוגמאות מהעולם, בהן מבנים היסטוריים ששומרו ומותגו הפכו למוקד משיכה לתיירים מכל העולם

שימור מבנים.jpg

ירדן דקה- עוזרת מנכ"ל, עיר עתיקה ותיירות, לוד

מטבע מקומי ככלי לפיתוח כלכלי מוניציפלי

כיצד מטבע מקומי יכול למנוע "דליפה" של כסף אל מחוץ לרשות, לתמוך בעסקים מקומיים בעיר, לקדמם ובכך להגדיל את הכנסות הרשות מארנונה עיסקית.

1מטבע מקומי.jpg

יוני דניאל, מנכ"ל פרוייקטים חברה כלכלית, עיריית אופקים

פיתוח מרכזי חדשנות בנגב

כיצד פיתוח מרכזי חדשנות יתרום לקהילה, ישמר ויעצים את האוכלוסייה בנגב ויתרום לפיתוח הכלכלי?

מרכזי חדשנות.jpg

חן המאירי

יחידה לפיתוח כלכלי

מהם השלבים הנדרשים להקמת יחידה לפיתוח כלכלי, תפקידיה, יתרונותיה והפוטנציאל הטמון ביחידה אפקטיבית?

יחידה לפיתוח.jpg

אמיר בשאראת, יוסרה אבו כף והדיל עואד

הרצאות בנושא פיתוח כלכלי מקיים ברשויות המקומיות
תמונה1.png
כלים לפיתוח כלכלי מקיים ברשויות מקומיות
מצגות סיום של בוגרי תוכניות הצוערים לשלטון המקומי
בקורס פיתוח כלכלי מקיים
לתפריט

תאיר קליינמן מציעה דרך אחת שבה הרשות המקומית יכולה בצעד פשוט לקחת את הכישרונות של התושבים שלה ולהפוך אותם גם להכנסה עבור התושבים, וגם ליצור מנוע של כלכלה מקומית ברחבי המועצה. ההרצאה מציגה את הרעיון של הקמת שוק וירטואלי מועצתי, ככלי ליצירת מנוע של כלכלה מקומית, חיזוק תחושת השייכות וחיבור בין התושבים. רעיון זה מאפשר לכל תושב למכור את מרכולתו לשאר תושבי המועצה ומתגבר למעשה על מגבלות כמו פרישה גיאוגרפית רחבה, היעדר נקודת מפגש מרכזית למסחר ופריפריאליות.

TED X 2019

הרצאת הפתיחה בכנס TEDx Municipal Economy.
ד"ר גל קרסו רומנו מציגה נתונים על הכלכלה המוניציפאלית משנת המשבר ברשויות המקומיות (2003) ועד היום, ומדגישה את החשיבות של פיתוח כלכלי ככלי לצמצום הפערים ברשויות המקומיות. לסיום, היא מציגה סל כלים רחב לפיתוח כלכלי. סל כלים זה נלמד בפירוט בקורס פיתוח כלכלי מוניציפלי וחלק ממנו מוצג בהרצאות טד הבאות.

עולם מבני הציבור ומוסדות החינוך במחוזותינו הוא נושא דינמי ומאתגר לרשויות המקומיות, לכותבי הפרוגרמות ולמתכנני הקצאות השטחים והמבנים. כמה מבנים נצטרך בשביל כיתות וגנים, מה אנחנו עושים עם מבני ציבור שהשימוש בהם אינו דרוש כבעבר ואיך אנו מסבים מבנים בבניית קבע לשימושים שאנו עדיין לא יודעים אם נצטרך אותם בהמשך? האם יש פתרון שיוכל לאפשר דינמיות באופן השימוש? ואיך אנו עונים על צורך מיידי בקומפלקס או מבנה, כך שהוא ייתן לנו גמישות לשינויים בצרכים ובעדיפויות בעתיד? על שאלות אלו ועוד אנחנו מנסים לתת תשובות במיזם הבנייה המודולרית שאנו מציעים. עם דוגמאות ליישום מהארץ ומהעולם בו בתי ספר ושב"צים כבר לא רק בבנייה קונבנציונאלית. שילוב עלויות נמוכות, חומרים וגמישות מרבית בפתרונות בנייה לבעיה אמיתית.

TED X 2018

המיזם מציג את שימוש ברעיון (משאב) קיים תוך כדי מעורבות אנשי מוגבלויות הלא מועסקים ולא מוכרים בחברה הערבית. הרעיון הוא חשיפת בעלי המוגבלויות לחברה בכלל ולעולם העסקי בפרט.

במסגרת תיקון לחוק 34 לרישוי עסקים, יקים אשכול נגב מזרחי מרכז רישוי עסקים אזורי לכלל נציגי נותני הרישוי (כבאות, משטרה, משרד העבודה ורווחה, משרד החקלאות, משרד הבריאות, הרשות המקומית). מטרת המרכז הינה לייעל את הליכי רישוי לפי החוק ולסייע לבעלי העסקים טעוני רישוי ולבקשי רישוי לקבל רישיון עסק.

המיזם מציג את שימוש ברעיון (משאב) קיים תוך כדי מעורבות אנשי מוגבלויות הלא מועסקים ולא מוכרים בחברה הערבית. הרעיון הוא חשיפת בעלי המוגבלויות לחברה בכלל ולעולם העסקי בפרט.

מאמרים פיתוח כלכלי
קורס פיתוח כלכלי
pexels-katie-evensen-4923270.jpg

קורס פיתוח כלכלי מקיים

ד"ר גל חגית קרסו רומנו

בחלק הראשון של הקורס נלמד רקע וכלים לחיזוק שתי אבני הייסוד של פיתוח כלכלי עירוני:

  1. כלכלת הרשות

  2. פיתוח עסקים בעיר וכלכלה מקומית

בחלק השני נלמד את הכלים שצויינו להלן ונעסוק תכנון עירוני כמנוף לפיתוח כלכלי. כל צוער יבחר כלי שניתן ליישם ברשות שלו ויכתוב מאמר ו/או נייר מדיניות הכולל את תיאור הכלי, יתרונותיו וחסרונותיו, דוגמאות מעוררות השראה מהעולם וכיצד ניתן ליישם את הכלי ברשות שלו.

במהלך הקורס נעשה סיור בגבעתיים ובתל אביב ללמוד ולחוות את השפעת התכנון על כלכלת הרשות. כמו כן יוזמנו מספר מרצים אורחים לצורך העמקה ודיון בנושאי הקורס.

לתפריט

ד"ר גל חגית קרסו רומנו, יועצת מדעית לאגף לפיתוח כלכלי במשרד הפנים, מנהלת אקדמית של תכנית הצוערים לשלטון מקומי במכללת תל חי בעלת ניסיון של יותר מ-20 שנה כמרצה וכמנחת קבוצות.

 

גל בוגרת תכנית ממשק להכשרת חוקרים-מנהיגים במשרדי הממשלה. במסגרת תפקידה כיועצת מדעית, ביצעה מחקר לבחינת השפעתם של גורמים שונים על כלכלת השלטון המקומי בישראל. כחלק מהמטה הלאומי לעירוניות של האו"ם, גל הובילה צוות מומחים אינטרדיסציפלינרי, לפיתוח כלכלי מוניציפלי שתוצריו הוצגו בועידת האו"ם בקיטו באוקטובר 2016 (UN-Habitat). כמו כן, היא מרכזת את הועדה לאיתנות כלכלית ברשויות המקומיות בשיתוף משרד הפנים והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

הרצאות טד
bottom of page